Do Migraine Masks Really Work?

Vain trendi vai toimiiko ne oikeasti?

Toimiiko migreenimaskit oikeasti?

24.1.2023

Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin migreenikohtaus. Kipu voi olla niin lamauttavaa, että kaikki mitä voit tehdä on kääriytyä pimeään huoneeseen ja odottaa sen menevän ohi. Vaikka onkin olemassa monia lääkkeitä, jotka voivat vähentää kipua ja muita migreenioireita, ne eivät vaikuta välittömästi.

Ei siis ole yllättävää, että monenlaisia kotikonsteja ja itsehoitotuotteita on yritetty kehittää migreenikipuun.

Mikä on migreenimaski?

Käytännössä ne ovat vain päähän laitettavia "kylmäkalleja", jotka voit pakastaa ja laittaa päähäsi migreenikohtauksen iskiessä.

Niiden suuri etu on, että ne voivat pysyä jäisinä jopa 30 minuuttia lääkinnällisten geelilevyjen ansiosta. Toinen hyöty on, että ne yleensä peittävät kokonaan kasvot, mukaan lukien nenän ja silmien alueen. Tämä auttaa niitä, jotka kärsivät myös visuaalisista ärsykkeistä.

 Mitä asiantuntijat sanovat migreenimaskeista?

Se, että voi laittaa maskin päähän ja saada nopeaa kivunlievitystä kuulostaa uskomattomalta – mutta kuinka luotettavia nämä väitteet ovat?

Kylmähoito migreeniin saattaa toimia useiden mekanismien kautta, kuten verenvirtauksen ja turvotuksen vähenemisen sekä kivunlievityksen edistämisen kautta. Lisäksi näyttää siltä, että se voisi myös vähentää kehon tarvetta ATP:lle, jonka tutkimukset viittaavat osallistuvan migreenikohtauksiin.

Hetkellinen kivun lievitys

Samuel Kelokates, Philadelphiassa toimiva fysioterapeutti, joka erikoistuu päänsärkyjen ja migreenien hoitoon sanoo, että kryoterapian (lääketieteellisessä käytössä käytettävä kylmähoito) toiminnan taustalla on kaksi pääasiallista syytä.

"Kylmä voi aiheuttaa verisuonten supistumista ja vähentää turvotusta pään ja kasvojen alueella", Kelokates sanoo. "Jää voi myös tarjota paikallisen analgeettisen vaikutuksen vähentämällä hermojen aktiivisuutta levitysalueilla."

Ei välttämättä pysäytä migreenikohtausta

Kelokates on samaa mieltä siitä, että kylmää maskia voitaisiin hyvin käyttää "kipujen hallintamenetelmänä" migreenikohtauksien aikana. Hän sanoo myös, että jotkut saattavat huomata kylmähoidon riittävän estämään kohtauksen kehittymisen.

"Pidän migreenimaskin käytöstä, koska se peittää laajemman alueen kuin perinteinen jääpussi tai pyyhe ja voi tarjota hieman hellää painettakin. Se kattaa otsan, ohimoalueen, osan kasvoista ja voi ulottua jopa kallon pohjaan asti, mikä on tärkeää niille, joilla on niskakipuja kohtauksien aikana."

Kenen pitäis kokeilla migreenimaskia?

Jokainen, joka on kokenut migreenikohtauksen kivun voisi hyötyä migreenimaskista. Samoin ihmiset, joilla on usein jännityspäänsärkyä tai muita kroonisia päänsärkyjä saattavat löytää helpotusta kylmästa maskista.

Migreenimaskeilla ei yleensä ole sivuvaikutuksia, paitsi jos niitä käytetään liian pitkään. Pitkäaikainen altistuminen kylmyydelle voi aiheuttaa paleltumia, mutta tämä ei yleensä tapahdu, koska migreenimaskit alkavat lämpenemään, kun ne otetaan pakastimesta pois.